Jump to content
  • 0

Lag spikes and connection issue


Eazy
 Share

Question

Hi guys , i m having issues on jay 1 for about 2 weeks now . I m having massive yellow lag spikes and some red bar.  

 

-I run an antivirus and anti malawares

-I resetted modem and routers.

-I already contracted isp to whine about it and they say my connection is ok and there is no loss in between them and the modem. 

-I ran a  test my connection test and the results are the same as prior my issues . approx 33mbps download and 11mbps upload. 

-I did the ip stack reset as Gharib show me few years back . 

-I erased my client and download a new one .

-I installed an other cfg then my usual one.

 

Nothing of thoses things fixed my issues. 

 

i made 2 winmtr with few days in between each but no idea how to analyse the results of winmtr. 

 

winmtr 1: 

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                            xxxxxxxxxxxx -    0 |  103 |  103 |    0 |    1 |    6 |    0 |
|                           xxxxxxxxxxxxx -    2 |   99 |   98 |    9 |   17 |  106 |   12 |
|                           10.170.155.18 -    2 |   99 |   98 |   10 |   16 |   77 |   12 |
|                          173.167.59.201 -    1 |  100 |   99 |   28 |   34 |   94 |   29 |
|                           96.110.32.125 -    1 |  100 |   99 |   27 |   33 |   94 |   28 |
|                           96.110.34.150 -    1 |  100 |   99 |   28 |   34 |   94 |   28 |
|                           96.110.36.118 -    1 |  100 |   99 |   28 |   34 |   94 |   28 |
|                            96.110.35.81 -    1 |  100 |   99 |   27 |   33 |   94 |   28 |
|                            96.110.37.66 -    1 |  100 |   99 |   27 |   33 |   94 |   29 |
|                          50.208.234.166 -    1 |  100 |   99 |   27 |   34 |   93 |   27 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

 

winmtr 2

|------------------------------------------------------------------------------------------|

|                                      WinMTR statistics                                   |

|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

|                            xxxxxxxxxxxx -    0 |  116 |  116 |    0 |    0 |    2 |    0 |

|                           xxxxxxxxxxxxx -    4 |  100 |   96 |    9 |   13 |   69 |   23 |

|                           10.170.155.18 -    1 |  112 |  111 |    9 |   14 |  169 |   10 |

|                          173.167.59.201 -    4 |  100 |   96 |   26 |   29 |   45 |   28 |

|                           96.110.32.125 -    4 |  100 |   96 |   26 |   28 |   40 |   28 |

|                           96.110.34.150 -    4 |  100 |   96 |   26 |   29 |   44 |   38 |

|                           96.110.36.118 -    4 |  100 |   96 |   24 |   27 |   40 |   27 |

|                            96.110.35.81 -    4 |  100 |   96 |   24 |   27 |   41 |   27 |

|                            96.110.37.66 -    4 |  100 |   96 |   24 |   26 |   38 |   27 |

|                          50.208.234.166 -    6 |   96 |   91 |   25 |   30 |   67 |   27 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|                   No response from host -  100 |   24 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

 

Let me know if you have any clue on what i should try next. 

 

 

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

Recommended Posts

  • 0

Your winmtr looks like the tracert I ran sunday evening when my ping doubled plus what felt like a 300+ ping latency.  No response once I hit the choopa NY servers/nodes.  There was no issues at the time with silent1 or HC, only Jay1.  Gave up after a few hours and haven't checked since.

  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
2 hours ago, Haruhi Suzumiya said:

Your winmtr looks like the tracert I ran sunday evening when my ping doubled plus what felt like a 300+ ping latency.  No response once I hit the choopa NY servers/nodes.  There was no issues at the time with silent1 or HC, only Jay1.  Gave up after a few hours and haven't checked since.

My ping has very little fluctuation  like in the 40-55 range. But there is pratically constant yellow peak and occasionnal red bars. 

 

 

I litterally teleport 🤷‍♂️

 

Edit: i just checked and i go from 45 to 110 ping

Edited by Eazy
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Problems still there.  I'll piggy back off of this topic with my winmtr.  Hope you don't mind @Eazy

 

Jay1.clan-fa.com

 

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                          xxxxxxxxxxxxx -    0 |  101 |  101 |    0 |    1 |   32 |    0 |
|                          xxxxxxxxxxxxx -    0 |  101 |  101 |    9 |   13 |   49 |   10 |
|                              24.29.0.89 -    0 |  101 |  101 |   10 |   16 |   55 |   12 |
|                            65.29.37.124 -    0 |  101 |  101 |   10 |   15 |   53 |   10 |
|                             65.29.33.72 -    0 |  101 |  101 |   11 |   19 |   53 |   19 |
|                              65.29.1.44 -    0 |  101 |  101 |   14 |   21 |   53 |   14 |
|                             66.109.6.68 -    0 |  101 |  101 |   22 |   28 |   63 |   23 |
|                             4.68.37.137 -    0 |  101 |  101 |   22 |   30 |   66 |   26 |
|                            4.69.150.206 -   28 |   50 |   36 |    0 |   40 |   51 |   37 |
|                            4.15.213.214 -    0 |  101 |  101 |   68 |   77 |  122 |   78 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|                   No response from host -  100 |   21 |    0 |    0 |    0 |    0 |    0 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
13 hours ago, Eazy said:

winmtr 1: 

|------------------------------------------------------------------------------------------|
|                                      WinMTR statistics                                   |
|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
|                            Eazy´s Lan Router IP-    0 |  103 |  103 |    0 |    1 |    6 |    0 |
|                            Eazy´s ISP´s Headstation IP-    2 |   99 |   98 |    9 |   17 |  106 |   12 |
|         

 

winmtr 2

|------------------------------------------------------------------------------------------|

|                                      WinMTR statistics                                   |

|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

|                            Eazy´s Lan Router IP-    0 |  116 |  116 |    0 |    0 |    2 |    0 |

|                            Eazy´s ISP´s Headstation IP-    4 |  100 |   96 |    9 |   13 |   69 |   23 |

|                      

 

 

 

Looks like packet loss between your Modem and your ISP if i am not wrong.

First loss is 2% and second loss is 4%. this spreads through the whole connection to jay1. 

Little loss, but those packets have to be sent again trough the whole line from the start to the end wich "could" make it laggy. 

Imagine your connection like a international freight shipping, first you have to book a transport and then you have actually to transport the packets.

your game requests packets from jay-1.clan-fa.com (connecting),

so it calls your router and says establish route to jay1.clan-fa.com, so your router yells at the ISP-Headstation: connection to jay1 needed, and so on, this goes on trough the transatlantic cables and internet Aortas until the end of the line: jay1 game server.

If the connection is established, the Packet transport begins like in a pipeline from jay 1 to your PC, but everytime a 100 Packets arrive at your Router, 4% of them are damaged and have to be sent again, so your router says: Hey, 4 Packets are damaged and throws them into the garbage can, then they are resent again with the next transport. but the router has to sort them out now, since they fly in with the new packets, this process is called Packet-defragging wich takes time and results in lags...

 

I would focus on the ISP or the Modem, based on the results of the Tracert statistics.

Maybee a renew of the Modems connection to the ISP again could help, or a Firmwareupdate of the Modem. 

do you get similar losses to the German NQ1.clan-fa.com?

Edited by Vice86
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0
4 hours ago, Vice86 said:

 

Looks like packet loss between your Modem and your ISP if i am not wrong.

First loss is 2% and second loss is 4%. this spreads through the whole connection to jay1. 

Little loss, but those packets have to be sent again trough the whole line from the start to the end wich "could" make it laggy. 

Imagine your connection like a international freight shipping, first you have to book a transport and then you have actually to transport the packets.

your game requests packets from jay-1.clan-fa.com (connecting),

so it calls your router and says establish route to jay1.clan-fa.com, so your router yells at the ISP-Headstation: connection to jay1 needed, and so on, this goes on trough the transatlantic cables and internet Aortas until the end of the line: jay1 game server.

If the connection is established, the Packet transport begins like in a pipeline from jay 1 to your PC, but everytime a 100 Packets arrive at your Router, 4% of them are damaged and have to be sent again, so your router says: Hey, 4 Packets are damaged and throws them into the garbage can, then they are resent again with the next transport. but the router has to sort them out now, since they fly in with the new packets, this process is called Packet-defragging wich takes time and results in lags...

 

I would focus on the ISP or the Modem, based on the results of the Tracert statistics.

Maybee a renew of the Modems connection to the ISP again could help, or a Firmwareupdate of the Modem. 

do you get similar losses to the German NQ1.clan-fa.com?

Hi vice , thx for the explanation. I already called the isp and everything is fine according to them. I changed the wire between modem and router and updated router firmware.  I m not sure how i can acces the modem to update firmware tho? 

 

What bugs me is everthing was fine 2 weeks or soo ago . And now it s unplayable ...  i haven t tried euro server but i did try jay 1 , jay 2 and silent. Same probleme on all .  I could try to connect to euro server today but not sure crossing ocean will help my lag . 

 

I guess my best shot will be to call isp again and threatening them of switching to see if they can do anything about it.

 

Anyhow, thx for the analysis of my winmtr 🙏

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Soooooo. I may be to blame with the conundrum 😕 I recall suggesting in open chat "try to change /cl_packetdup *0-2*"  2 IS NOT a viable option.. in-fact - Resulted in almost exactly what you're saying. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
5 hours ago, RumbleJunkie said:

Soooooo. I may be to blame with the conundrum 😕 I recall suggesting in open chat "try to change /cl_packetdup *0-2*"  2 IS NOT a viable option.. in-fact - Resulted in almost exactly what you're saying. 

since winmtr isnt using any ingame cvars, it wont be effecting his winmtr results. I dont think it comes from this.

 

@Eazy

what kind of connection do you have?

 

PC-> Lancable-> separate Router-> Lancable-> separate Modem-> DSL-telephone-Cable? / TV-Coaxial-Cable? / Fiber Optics Cable? /LTE-UMTS-Router? -> ISP?

 

However: if you want to try a new "ISP" connection, you need to reset this connection first.

So Check out your current Wan-IP Adress before and after resetting your Connection. (https://whatismyipaddress.com/)

if it is different afterwards, your connection is succesfuly reseted.

 

That´s what i would try.

Another possability could be the deterioration of the cable from your Modem to the ISP. So if the ISP says its okay, they can say it, since 4 percent packet loss isnt that noticable when streaming or downloading, because it won´t effect the Downloadrate for most users, but lagging is.

 

 

Edited by Vice86
Link to comment
Share on other sites

  • 0
58 minutes ago, Vice86 said:

since winmtr isnt using any ingame cvars, it wont be effecting his winmtr results. I dont think it comes from this.

 

@Eazy

what kind of connection do you have?

 

PC-> Lancable-> separate Router-> Lancable-> separate Modem-> DSL-telephone-Cable? / TV-Coaxial-Cable? / Fiber Optics Cable? /LTE-UMTS-Router? -> ISP?

 

However: if you want to try a new "ISP" connection, you need to reset this connection first.

So Check out your current Wan-IP Adress before and after resetting your Connection. (https://whatismyipaddress.com/)

if it is different afterwards, your connection is succesfuly reseted.

 

That´s what i would try.

Another possability could be the deterioration of the cable from your Modem to the ISP. So if the ISP says its okay, they can say it, since 4 percent packet loss isnt that noticable when streaming or downloading, because it won´t effect the Downloadrate for most users, but lagging is.

 

 

Pc -> router with ethernet cable 

Router -> modem with ethernet cable

Modem input in coaxcial?!  From isp 

 

Router is an asus ac1750.

 

I ll try the reset connection thing and see how it goes. 

 

Thank you make 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Administrators
On 4/13/2021 at 1:49 PM, Haruhi Suzumiya said:

There was no issues at the time with silent1 or HC, only Jay1.  Gave up after a few hours and haven't checked since.

 

It should be same for HC and Jay1. Both server has same setting. Server doesn't respond to ICMP packets. Working as intended. I can turn it on if required for testing.

@Eazy Share lagometer screenshot. Take few screenshots - where you see problem and when you don't. 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
2 hours ago, daredevil said:

 

It should be same for HC and Jay1. Both server has same setting. Server doesn't respond to ICMP packets. Working as intended. I can turn it on if required for testing.

@Eazy Share lagometer screenshot. Take few screenshots - where you see problem and when you don't. 

 

soo this would be normal 

2021-04-14-164748-et_beach.jpg

2021-04-14-164916-fa_italy_b3.jpg

 

 

then the lag spikes 

2021-04-14-164808-et_beach.jpg

2021-04-14-164806-et_beach.jpg

 

 

i also just noticed that every times i prss f11 to take a screenshot , theses would come up

2021-04-14-164758-et_beach.jpg

Edited by Eazy
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

weird kevin and easy having same issue is anyone else.

 

check ur running processes when this is happening.i had some bad laggy issues last week also on jay2  it went away when server was restarted.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Lag, teleportation, spikes!? Connection Issues!? (Seriously!??)

 LIAR! 

Just get better at ET, learn how to aim. There is no such thing as any of that.... 

LEARN HOW TO MOVE BETTER!

(I'm being sarcastic...)

(This game just tends to suck like that, you might not ever find a fix, you could have decent ping and still have issues....) 

Edited by spectator
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.