Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log In with Steam Log In with Google Sign In
  • Create Account
Photo

My WinMTR, help

- - - - - winmtr

  • Please log in to reply
10 replies to this topic

#1
jer3

jer3

    L3: Novice

  • Inactive Member
  • 362 posts
649
Has a brilliant future
  • EvolveHQ:jer3
  • Admin:16
  • Server:NQ1
  • Steam ID:STEAM_0:1:68023965
  • T-M:9-6

Donator

So I already discussed about this with Jaie. He said to post it here because his knowledge doesn't reach to wireless connections.
So basically, I'm getting randomly lag spikes basically on every server. The worst lag spikes are on Jay1. It's not a big problem but annoying as hell particularly when I get that spike during a gun fight. I'm using a wireless connection and a WiFi dongle to get connection to my PC.
I have /cl_maxpackets 100..
Can access to routers settings etc. if needed to..

Can someone with a bit more knowledge check this out? Or is it even possible to fix it?

Ran WinMTR with default settings except "Resolve names" were off. Host: nq1.clan-fa.com

|nq.1clan-fa.com---------------------------------------------------------------------------|

|                                      WinMTR statistics                                   |

|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

|           Router          xxx.xxx.xxx.x -    0 |  301 |  301 |    1 |   15 | 1157 |    1 |

|                            xx.xxx.xxx.1 -    1 |  298 |  297 |   12 |   48 |  600 |  147 |

|                            139.97.8.225 -    0 |  301 |  301 |   11 |   33 | 1187 |   12 |

|                            139.97.6.114 -    0 |  301 |  301 |   14 |   40 | 1188 |   56 |

|                            139.97.6.242 -    0 |  301 |  301 |   14 |   35 | 1188 |   15 |

|                         213.192.191.153 -    0 |  301 |  301 |   14 |   36 | 1195 |   15 |

|                         213.192.191.197 -    0 |  301 |  301 |   46 |   66 | 1214 |   48 |

|                           80.81.192.164 -    9 |  229 |  210 |   46 |   68 |  701 |  284 |

|                           213.239.245.6 -    3 |  270 |  262 |   49 |   64 |  300 |  263 |

|                         213.239.245.217 -    0 |  301 |  301 |   51 |   71 | 1225 |   52 |

|                          213.239.245.78 -    0 |  301 |  301 |   54 |   75 | 1218 |   55 |

|                         213.239.228.173 -    0 |  301 |  301 |   55 |   73 | 1205 |   55 |

|                           178.63.72.133 -    0 |  301 |  301 |   51 |   69 | 1193 |   54 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

Thanks,




Click here to login or here to register to remove this ad, it's free!

#2
10Tacle

10Tacle

    L5: Journeyman

  • ET Member
  • 738 posts
590
Has a brilliant future
  • EvolveHQ:10Tacle
  • Admin:16
  • Server:NQ1
  • Alias:=F|A=10Tacle
  • T-M:10-6

Donator

Do you also have the issue when you are connected through Ethernet cable directly?



#3
jer3

jer3

    L3: Novice

  • Inactive Member
  • 362 posts
649
Has a brilliant future
  • EvolveHQ:jer3
  • Admin:16
  • Server:NQ1
  • Steam ID:STEAM_0:1:68023965
  • T-M:9-6

Donator

I can't use cable because distance is such long and I don't have that long cable..



#4
Arkinder

Arkinder

    L3: Novice

  • Platinum VIP
  • 126 posts
76
On the road to fame
  • Server:None
  • Alias:o{^_^}o

Power cycle the router (unplug for approximately 30 seconds), restart your machine, and run the test once more please.

 

Regards,

xenozbad



#5
10Tacle

10Tacle

    L5: Journeyman

  • ET Member
  • 738 posts
590
Has a brilliant future
  • EvolveHQ:10Tacle
  • Admin:16
  • Server:NQ1
  • Alias:=F|A=10Tacle
  • T-M:10-6

Donator

I can't use cable because distance is such long and I don't have that long cable..

 

I once had a ~10m cable :) they do exist, hehe.

 

if you play on laptop, you could move to router and connect it with a cable to do a simple test of connectivity



#6
jaie

jaie

    FishEyed

  • Inactive Member
  • 1,970 posts
579
Has a brilliant future
  • Admin:16
  • Server:None
  • T-M:ET: 7-6
    CS: 1-1
Contributor

Yeah., So I am seeing 3 problems:

 

1. 1000ms worsts, clearly a problem on his end - but I don't know the method to troubleshoot / fix this.

2. 2nd node average 10-15 ms is higher than next 4 hops - so it can be improved, but I doubt this is noticeable.

3. 80.81.192.164 is dropping 9% - is this his isp's job to fix?

 

I think once problem 1 is fixed, his lag will be much less in game.



#7
jer3

jer3

    L3: Novice

  • Inactive Member
  • 362 posts
649
Has a brilliant future
  • EvolveHQ:jer3
  • Admin:16
  • Server:NQ1
  • Steam ID:STEAM_0:1:68023965
  • T-M:9-6

Donator

Power cycle the router (unplug for approximately 30 seconds), restart your machine, and run the test once more please.

 

Regards,

xenozbad

Did that. Results: 

|nq1.clan-fa.com---------------------------------------------------------------------------|

|                                      WinMTR statistics                                   |

|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

|                           xxx.xxx.xxx.x -    1 |  296 |  295 |    0 |    9 |  186 |    1 |

|                            xx.xxx.xxx.x -    0 |  300 |  300 |   12 |   37 |  198 |   20 |

|                            139.97.8.225 -    0 |  300 |  300 |   11 |   22 |  192 |   12 |

|                            139.97.6.114 -    0 |  300 |  300 |   15 |   29 |  185 |   16 |

|                            139.97.6.242 -    0 |  300 |  300 |   14 |   24 |  225 |   15 |

|                         213.192.191.153 -    0 |  300 |  300 |   14 |   24 |  160 |   16 |

|                         213.192.191.197 -    0 |  300 |  300 |   46 |   56 |  236 |   48 |

|                           80.81.192.164 -    3 |  272 |  265 |   46 |   64 |  278 |   47 |

|                           213.239.245.6 -   10 |  216 |  195 |   49 |   69 |  281 |   51 |

|                         213.239.245.217 -    1 |  296 |  295 |   50 |   67 |  256 |   51 |

|                          213.239.245.78 -    0 |  300 |  300 |   54 |   70 |  238 |   55 |

|                         213.239.228.173 -    0 |  300 |  300 |   55 |   64 |  249 |   55 |

|                           178.63.72.133 -    0 |  300 |  300 |   51 |   59 |  246 |   52 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

I once had a ~10m cable :) they do exist, hehe.

 

if you play on laptop, you could move to router and connect it with a cable to do a simple test of connectivity

Yea I know that, but if I get one it would go through whole apartment so I bet my mom wouldn't like that :D And I can do how long I would like to if I want to :)



#8
Arkinder

Arkinder

    L3: Novice

  • Platinum VIP
  • 126 posts
76
On the road to fame
  • Server:None
  • Alias:o{^_^}o

Did that. Results: 

|nq1.clan-fa.com---------------------------------------------------------------------------|

|                                      WinMTR statistics                                   |

|                       Host              -   %  | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |

|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|

|                           xxx.xxx.xxx.x -    1 |  296 |  295 |    0 |    9 |  186 |    1 |

|                            xx.xxx.xxx.x -    0 |  300 |  300 |   12 |   37 |  198 |   20 |

|                            139.97.8.225 -    0 |  300 |  300 |   11 |   22 |  192 |   12 |

|                            139.97.6.114 -    0 |  300 |  300 |   15 |   29 |  185 |   16 |

|                            139.97.6.242 -    0 |  300 |  300 |   14 |   24 |  225 |   15 |

|                         213.192.191.153 -    0 |  300 |  300 |   14 |   24 |  160 |   16 |

|                         213.192.191.197 -    0 |  300 |  300 |   46 |   56 |  236 |   48 |

|                           80.81.192.164 -    3 |  272 |  265 |   46 |   64 |  278 |   47 |

|                           213.239.245.6 -   10 |  216 |  195 |   49 |   69 |  281 |   51 |

|                         213.239.245.217 -    1 |  296 |  295 |   50 |   67 |  256 |   51 |

|                          213.239.245.78 -    0 |  300 |  300 |   54 |   70 |  238 |   55 |

|                         213.239.228.173 -    0 |  300 |  300 |   55 |   64 |  249 |   55 |

|                           178.63.72.133 -    0 |  300 |  300 |   51 |   59 |  246 |   52 |

|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|

   WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

 

It looks fine now. How does it feel while playing? Also what average FPS can your machine maintain?

 

Regards,

xenozbad



#9
jer3

jer3

    L3: Novice

  • Inactive Member
  • 362 posts
649
Has a brilliant future
  • EvolveHQ:jer3
  • Admin:16
  • Server:NQ1
  • Steam ID:STEAM_0:1:68023965
  • T-M:9-6

Donator

It looks fine now. How does it feel while playing? Also what average FPS can your machine maintain?

 

Regards,

xenozbad

Have set com_maxfps to 100 and it maintains it in most of maps. And in those maps where it cant maintain that 100FPS, it never goes under 60 FPS... 
I think those lag spikes have something to do with other family members using internet same time. As I did that last WinMTR there were no other users using connection same time.



#10
Arkinder

Arkinder

    L3: Novice

  • Platinum VIP
  • 126 posts
76
On the road to fame
  • Server:None
  • Alias:o{^_^}o

Have set com_maxfps to 100 and it maintains it in most of maps. And in those maps where it cant maintain that 100FPS, it never goes under 60 FPS... 
I think those lag spikes have something to do with other family members using internet same time. As I did that last WinMTR there were no other users using connection same time.

 

You can try using /cl_maxpackets "50" while the 100 FPS is stable. With wifi there will always be an added delay, so if others are using the connection it will only get worse - especially in a low-bandwidth environment. Personally... my siblings Internet connection mysteriously connects but does nothing while I'm playing ET. ^_^

 

Regards.

xenozbad



#11
Vanaraud

Vanaraud

    L10: Grand Master

  • ET Member
  • 3,414 posts
822
I am just really nice
  • Admin:15
  • Server:Jay2
  • Alias:Vael
  • T-M:ET:2-1
Contributor

Don´t know which router you have but maybe you can configure QoS for Wifi, so others don´t hog all the connection and leave 100kb\s at least for gaming. For youtube 100kb\s doesn´t mean a thing but for gaming its connection interrupted.







Also tagged with one or more of these keywords: winmtr

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users