Jump to content
  • 0
TASSY

FPS drop on R9270x

Question

Hello there.I am writing because I have a problem and also anni insisted (pssss xD )but first full PC spec

Mobo- 990FXA UD3 rev.1.0 (latest bios)

CPU- Phenom2 x3 720 2.8GHz

memory- 8Gig HyperX Fury DDr3 1600Mhz

PSU- CORSAIR TX650 — 80 PLUS Ver2

GPU- MSI R9 270x 2G

WIn7 Pro x64 SP1 so far fully update 

Power Plan -yes maximum performance

Ati seting Driver- 16.3  https://postimg.org/image/x3ri5un4d/

its set to 125FPS but in various parts of maps he is falling to 60/30 :/ and yes r_primitives 2 is set to .(Its happen only in Jey1)Mostly i play on jey3

its still drop but not that much .

Here is the video that i recorder some day ago .Its bad quality+ fraps (eat some fps)but its happen in game any way

i upgrade from HD6850 to R9  so its like holy cow zero improvements. ofcorse only on this game I don't have problems with newer games.

Cant somone have any TIp how  to repair? some good advice?

And yer soory for bad engrish...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

24 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Ye i did it just LOL where this shoot come from i dont see :XD !Request cfg make smth like this :D:lol::lol:

 

OK i made default cvar restart lowes posible seting in game result Fps drop to 40

2ui96yo.jpg

Ugh.I hate low graphics

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

*You are making an assumption that its Graphics related, afaik its NOT. Have Fury X and still I have FPS drops to 60-70FPS. Doesn´t matter if I lower or raise graphics settings.

 

The thing is ET is 1) old and running on 1 core, so more GHz on 1 core helps more. 2) Its MP and it´s CPU dependent and network\ISP dependent.

 

I can play on HC with 16 vs 16 with stable 125FPS, but as soon as I join in server with more players I get massive FPS drops and yellow spikes on net side also.

 

Have tried OC CPU\RAM with no avail. Checked net usage, its somewhere 150KB\s, and I have 20Mb\s connection. I guess its more related how fast nodes are in between you and server- winMTR can show you that partially.

 

I also noticed that listening to DnB drops my FPS as soon as bass drops on song;) So might be that integrated sound card is adding latency on CPU- you can check that with Latency Monitor- http://www.resplendence.com/main

 

To conclude it, I´ve given up after this thread: http://fearless-assassins.com/topic/47888-et-is-still-power-hungry/page-4?hl=%20power%20%20hungry

 

*And now to go to the beginning where every topic about lag recognition should start: http://fearless-assassins.com/forum-11/announcement-9-how-to-recognize-your-lag/

 

PS Havent tried yet to tweak packets size sent by netcard, and haven´t tried separate sound card, though I have hardly any faith in them. What kills FPS is google chrome, real correlation with running youtube on adobe flash mode. Even when the buffering is completely stopped!

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Try compatibility mode. Windows 7 has really killed off a few games' FPS for me too when I still had it, without there being a reason for it. It seems to do better with new games, haha

Could also try setting lower bitmode.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I may be wrong, but.... With such a config, this buddy should be able to run ET with max settings, nope?

 

Well almost, as varanaud said, this is an old game which isn't optimized for multicore processor. And the biggest reason (imo),

is the... lag, if the server (or you, or both) is/are lagging, you'll get a serious drop of FPS, no matter how much powerfull you PC is.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

*You are making an assumption that its Graphics related, afaik its NOT. Have Fury X and still I have FPS drops to 60-70FPS. Doesn´t matter if I lower or raise graphics settings.

 

The thing is ET is 1) old and running on 1 core, so more GHz on 1 core helps more. 2) Its MP and it´s CPU dependent and network\ISP dependent.

 

I can play on HC with 16 vs 16 with stable 125FPS, but as soon as I join in server with more players I get massive FPS drops and yellow spikes on net side also.

 

Have tried OC CPU\RAM with no avail. Checked net usage, its somewhere 150KB\s, and I have 20Mb\s connection. I guess its more related how fast nodes are in between you and server- winMTR can show you that partially.

 

I also noticed that listening to DnB drops my FPS as soon as bass drops on song;) So might be that integrated sound card is adding latency on CPU- you can check that with Latency Monitor- http://www.resplendence.com/main

 

To conclude it, I´ve given up after this thread: http://fearless-assassins.com/topic/47888-et-is-still-power-hungry/page-4?hl=%20power%20%20hungry

 

*And now to go to the beginning where every topic about lag recognition should start: http://fearless-assassins.com/forum-11/announcement-9-how-to-recognize-your-lag/

 

PS Havent tried yet to tweak packets size sent by netcard, and haven´t tried separate sound card, though I have hardly any faith in them. What kills FPS is google chrome, real correlation with running youtube on adobe flash mode. Even when the buffering is completely stopped!

Yep i guess you right Power Hungry+ IDTech3 game that uses OpenGL 1.0 Ati drop support for this pff ;X (or maby im wrong)

But yer Etpro stable 125fps and like you say more ppl more FPS drop+my CPU definitly v889 (atlest im happy that some game MP like DB run rly nice and new game SP )

I guess Nvidia win  :ph34r: and intel :P

I will wait for Zeni cores and see what brings 

Well Thanks all  we can close topic and mark ass explained

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I edited my cfg to this post http://fearless-assassins.com/topic/47888-et-is-still-power-hungry/page-4?hl=%20power%20%20hungry (thanks vanaraud) and saved it as a new CFG, joined the server and had major, major lag spikes after doing /cvar_restgart and /vid_restart. Couldn't get it fixed no matter what UNTIL, I went to my ET folders .../jaymod/profiles/hipkat/ and deleted everything, then rejoined and exec'd my new cfg. FPS lag was MUCH better and got consistently 19-20 snapshots in lagometer. Also found some things in my cfg were misspelled, like loadbias was lodbias, etc, so those codes were doing nothing.

 

Now how do you assign ET to just one core?

Edited by -=HipKat=-

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I'm pretty sure you lag because your card that draws graphical things to your screen is not powerful enought, try buying 2 more and see if that helps. /s

Edited by BossHK

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Now how do you assign ET to just one core?

either you use this known tool for ET: http://fearless-assassins.com/topic/14685-et-tool-set-affinity-version-14/

 

either you simply use task manager but the change will not be permanent and will have to set it again each time you run ET.

 

either you use one of those below according your OS:

http://www.prnwatch.com/prio/ (up to win7)

http://systemexplorer.net/ (up to win8)

https://bitsum.com/free-verses-pro/ (up to win10)

http://www.bill2-software.com/processmanager/index.shtml (up to win7)

and so on.. there's a plenty of such tools.

Edited by Ann!b@l
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

It would be absolutely amazing if ET allowed for the use of rivatuner to get massively high picmip and loadbias.  Solid textures, visible crosshair, extremely visible players... There would be nothing to get in the way of your aim/tracking.  I'd like to mess with the engine and open a server where this is possible.  

 

Ye i did it just LOL where this shoot come from i dont see :XD  !Request cfg make smth like this  :D  :lol:  :lol:

 

OK i made default cvar restart lowes posible seting in game result Fps drop to 40

2ui96yo.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


×