Jump to content

  • Log in with Facebook Log in with Twitter Log In with Steam Log In with Google Sign In
  • Create Account
Photo

...fps/mouse struggling, ram issue, websites & et

- - - - - fps mouse lag spikes limited issue ram

  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
schNee

schNee

    L6: Expert

  • ET Member
  • 834 posts
720
I am just really nice
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • Alias:=F|A=schNee
  • Steam ID:76561198332898621
  • T-M:1-0

Donator

...ello =)

so since 2 days i notice that i have a weird issue while playing.
 
my et is limiting my fps to 60fps (i can see on screen, that it wants more fps but just dont get up).
at the same time, my mouse feels like freezed a bit. this issue comes from time to time and is gone after mostly a minute again.
 
another weird thing is, that as soon as im opening a website while playing, i have big lag spikes. if there is activity on this website e.g. getting message on facebook, i got lags :o
how can this be, i assume it's about hunkmegs, but i have more than enough RAM for this tiny game.
 
Thanks for support.

cookie for ur help!

I'll can upload my cfg later, afaik i also made a demo and screenshot while it was happening.

cheers Saskia

edit: i tweaked my cfg a bit the last days so my ping becomes bit better, this actually worked out (now on silent ~100, before i had 130) dunno if its important.

Attached Thumbnails

  • 41046835-cookies-wallpapers.jpg



Click here to login or here to register to remove this ad, it's free!

#2
Vanaraud

Vanaraud

    L10: Grand Master

  • ET Member
  • 3,416 posts
823
I am just really nice
  • Admin:15
  • Server:Jay2
  • Alias:Vael
  • T-M:ET:2-1
Contributor

First thing I´d check CPU\GPU temps, clean up pc if necessary. Also Task Manager doesn´t show any resource hogging applications running?

Maybe Vsync is turned on?(ticked ON in GPU driver settings?)



#3
Null

Null

    L3: Novice

  • ET Member
  • 318 posts
294
Will become famous
  • EvolveHQ:etnull
  • Admin:14
  • Server:Silent #1
  • Alias:null
  • Steam ID:nyoull
  • T-M:2-1

for your fps check vertical sync like vanaraud said, it limits your fps to your monitor refresh rate which is 60 usually, it should be OFF. There's a cvar for it on ET too but im not sure if it has any impact; r_swapinterval 0

 

for me I usually close all innecessary programs so my game can run smoothly, maybe give it a go 



#4
schNee

schNee

    L6: Expert

  • ET Member
  • 834 posts
720
I am just really nice
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • Alias:=F|A=schNee
  • Steam ID:76561198332898621
  • T-M:1-0

Donator

First thing I´d check CPU\GPU temps, clean up pc if necessary. Also Task Manager doesn´t show any resource hogging applications running?

Maybe Vsync is turned on?(ticked ON in GPU driver settings?)

 

nope there are no other resources uded. im closing all other stuff.

 

for your fps check vertical sync like vanaraud said, it limits your fps to your monitor refresh rate which is 60 usually, it should be OFF. There's a cvar for it on ET too but im not sure if it has any impact; r_swapinterval 0

 

for me I usually close all innecessary programs so my game can run smoothly, maybe give it a go 

 

i have all other progs closed when i play. but i got lags for example also in ts. u remember the helium action. i got lag spikes in the moment . so really weird cause usually there is enough ram. i have 16gb

 

regarding the cfg cmd, i maybe deleted it as i tweaked my cfg. gonna check it. vsync disabling on mac seems maybe hard to do, cause u cannot open setting for graphic driver at mac. but ill google when i come home. thx guys =)



#5
Icedragon

Icedragon

    L4: Apprentice

  • ET Trial
  • 412 posts
169
On a distinguished road
  • Admin:11
  • Server:NQ1
  • Alias:Icedragon
  • Steam ID:-

Donator

I had a similar problem before, don't know if this will work for you too but try turning thread optimization off in GPU settings.

Source: http://fearless-assa...ds/#entry395443



#6
schNee

schNee

    L6: Expert

  • ET Member
  • 834 posts
720
I am just really nice
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • Alias:=F|A=schNee
  • Steam ID:76561198332898621
  • T-M:1-0

Donator

nothing worked :(

 

here a part of m cfg:

 

 

 
seta com_soundMegs „64“
seta com_crashed   "0"
seta com_maxfps     „125“
seta com_hunkMegs   „328“
seta com_zoneMegs   „64“
seta pmove_fixed "0"
seta r_ext_compressed_textures "1"
 
seta snaps „20"
seta rate „25000"
seta cl_wwwDownload   „0“
seta cl_allowDownload „0“
seta cl_packetdup „1“
seta cl_maxpackets “100“
seta cl_timeNudge „0“
 
seta r_primitives „2“
 
seta sv_maxRate "42000"
seta sv_dl_maxRate "42000"
seta sv_wwwFallbackURL ""
seta sv_wwwDlDisconnected      "0"
seta sv_wwwBaseURL ""
seta sv_wwwDownload "0"
seta sv_allowDownload „0“


#7
SunLight

SunLight

    L11: Assassin

  • Clan Friend
  • 5,090 posts
3,225
Is a bearer of wisdom
  • Admin:10
  • Server:ETSW2
Contributor

mouse lag + 60fps is probably caused by vsync, as everyone said

 

there's some stuff around on how to disable "beam synchronization" on Mac (That's how it's called there apparently) but since I don't have a Mac I can't test it.

 

Your config looks fine



#8
RedBaird

RedBaird

    What does this thing do? I will push it and see...

  • Leader
  • 6,179 posts
4,846
Glorious beacon of light
  • EvolveHQ:FA_Redbaird
  • Admin:20
  • Server:Jay1
  • Alias:=F|A=RedBaird
  • T-M:ET: 13-4

Donator

seta com_soundMegs „64“
 
seta com_maxfps     „125“
seta com_hunkMegs   „328“
seta com_zoneMegs   „64“

 
 
Does ET read those  characters properly?  I assume those are from where Schnee edited the cfg file.



#9
schNee

schNee

    L6: Expert

  • ET Member
  • 834 posts
720
I am just really nice
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • Alias:=F|A=schNee
  • Steam ID:76561198332898621
  • T-M:1-0

Donator

mouse lag + 60fps is probably caused by vsync, as everyone said

 

there's some stuff around on how to disable "beam synchronization" on Mac (That's how it's called there apparently) but since I don't have a Mac I can't test it.

 

Your config looks fine

 

 

 

Update: This no longer works in El Capitan as the switch to the Metal graphics API has broken Beam Off and Quartz Debug no longer has the option to disable Beam Sync. I'm not currently aware of any way to disable Beam Sync in El Capitan, but please let me know in the comments if you find one and I will update the guide.

 

yeah i tried beam sync. apparently it's not compatible with el captain anymore ffs :D


 
 Does ET read those  characters properly?  I assume those are from where Schnee edited the cfg file.

 

this doesn't have any impact :)



#10
schNee

schNee

    L6: Expert

  • ET Member
  • 834 posts
720
I am just really nice
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • Alias:=F|A=schNee
  • Steam ID:76561198332898621
  • T-M:1-0

Donator

I had a similar problem before, don't know if this will work for you too but try turning thread optimization off in GPU settings.

Source: http://fearless-assa...ds/#entry395443

 

 

not working on mac =) thank you!



#11
GISM

GISM

    L3: Novice

  • ET Member
  • 143 posts
124
On the road to fame
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • T-M:ET: 1-0

Add this to your .cfg and see if it helps:

 

/seta r_finish 0

 

Very good for getting familiar with cvars http://antman.info/w...r/#.V_XmIfSU-70 (yeyeye old friend site :P)



#12
schNee

schNee

    L6: Expert

  • ET Member
  • 834 posts
720
I am just really nice
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • Alias:=F|A=schNee
  • Steam ID:76561198332898621
  • T-M:1-0

Donator

Add this to your .cfg and see if it helps:

 

/seta r_finish 0

 

Very good for getting familiar with cvars http://antman.info/w...r/#.V_XmIfSU-70 (yeyeye old friend site :P)

 

 

trying this! antman, yeah ive downloaded some cfgs from perfor, raziel and co there to tweak my own :P



#13
schNee

schNee

    L6: Expert

  • ET Member
  • 834 posts
720
I am just really nice
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • Alias:=F|A=schNee
  • Steam ID:76561198332898621
  • T-M:1-0

Donator

Add this to your .cfg and see if it helps:

 

/seta r_finish 0

 

Very good for getting familiar with cvars http://antman.info/w...r/#.V_XmIfSU-70 (yeyeye old friend site :P)

 

 

seems to work, gonna read through. just my mac seems kinda fucked up after last update. using lot of cpu at the start. :/



#14
Ann![email protected]

Ann![email protected]

    L11: Assassin

  • Leader
  • 5,165 posts
6,670
Honorable bastion of truth
  • EvolveHQ:FA_Annibal
  • Admin:20
  • Server:Jay3
  • Alias:[email protected]
  • T-M:ET: 20-14

seems to work, gonna read through. just my mac seems kinda f***ed up after last update. using lot of cpu at the start. :/

upgraded to Sierra? Coz even if tiny, you were supposed to get a little increase in the perfs.

 

 

From what I have read and if I'm not wrong, you're not the only one to get such issues. Most gamers are kinda stuck since the latest upgrades. Someone made a patch-up job in C++ to turn off beamsync but even the tool (x-tool 8) allowing to add such code seems messed since its last release.


Edited by Ann![email protected], 07 October 2016 - 01:56 AM.


#15
schNee

schNee

    L6: Expert

  • ET Member
  • 834 posts
720
I am just really nice
  • Admin:12
  • Server:Silent #1
  • Alias:=F|A=schNee
  • Steam ID:76561198332898621
  • T-M:1-0

Donator

beamsync isnt working since osx 10.11 they removed beam and added something else. so i dl xtoll and stuff but u cannot remove vsync anymore. fucking mac. and no not on sierra so far. due to my music software and hardware i always wait till next update so all gonna work smooth. im still on capitain.







Also tagged with one or more of these keywords: fps, mouse, lag spikes, limited, issue, ram

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users